Bra mat utan hemligheter på Grön Ko

Christina Jonsson och Knut Lillienau driver gemensamt företaget Grön Ko i Värmlands-Bro.
Christina Jonsson och Knut Lillienau driver gemensamt företaget Grön Ko i Värmlands-Bro.

Bra mat utan hemligheter på Grön Ko

Grön Ko är stationshuset med saluhall och café i Värmlands-Bro. Kanske har du redan upptäckt hur mycket godare kött från djur som får växa långsamt smakar. Men företaget Grön Ko är också en väv av drömmar. När Christina Jonsson och Knut Lillienau för sex år fann varandra började de också bygget av ett gemensamt företag med affärsidén att finnas med i hela produktionskedjan från nyfödd kalv till färdiglagad gulasch.

Text: Katarina Averås  Foto: Øyvind Lund

Christina Jonsson dukar fram dinkelknäcke från Björkahoms Bakarstuga och en ostbit från Lakene ostgård på bordet. På hyllorna i den lilla saluhallen på stationshusets nedre botten finns produkter från ytterligare ett 30-tal värmländska livsmedelsproducenter som värderar kvalitet högre än storskalighet och effektivitet.

– Vi hade passerat det här huset så många gånger och ofta pratat om hur fint det skulle kunna bli, säger hon. 2007 köpte vi det och renoverade sedan i ett år. Vi ville skapa en nod för värmländska produkter. Det finns så många duktiga producenter.

– Våra kunder kan känna sig helt trygga med vad de köper här, fortsätter Knut Lillienau. Idag tar vi även in några långväga produkter. Tre ostar från Pyrenéerna, en femårig Parmesan och så en schweizisk Gruyère. Det som avgör är alltid kvaliteten.

Drog igång projekt

Christina är uppväxt i Karlstad och inredningsarkitekt utbildad vid Konstfack. Det finns spår av hennes arbeten på flera håll i barndomsstaden. 1994 ritade hon det nya Stora torget och senare satte hon bland annat färg på Kulturskolan i samband med en omfattande renovering. Nu kastar hon en blick mot mannen vid sin sida, ler och säger:

– I följderna av kärlekens kraft drog vi igång en massa projekt tillsammans. Detta är ett av dem. Jag har alltid – liksom många andra – drömt om att ha ett eget kafé.

Knut är en hemvändare. Han är tillbaka på Mässviks säteri där tre tidigare generationer av familjen Lillienau har brukat jorden sedan år 1923.

– Mitt mål är att förvalta arvet väl och långsiktigt. Lantbrukets förutsättningar förändras och vi som lever mitt i det måste anpassa oss, utveckla och se nya möjligheter. När min farfar tog över gården hade 40 personer sin försörjning här. När det var fars tur var det bara tolv och när han lämnade över till mig år 2000 fanns fem medarbetare på gården.

Långsamt växande gräsätare

Knut gjorde ett livsval. Efter flera årtionden och en framgångsrik karriär inom databranschen flyttade han hem från London, tog över ansvaret för familjeföretaget och stod inför ytterligare ett avgörande beslut.

– Jag avvecklade gårdens mjölkproduktion och gick över till extensiv köttproduktion. Det passar våra förhållanden perfekt. Här växer gräset bra. Våra gröna kor får beta i lugn och ro. De får växa långsamt.

Hans dröm handlar om att komma närmare slutkunden. Han vill lära oss att uppskatta ett kött som är mörare och smakar bättre, vägleda oss med kunskap om skillnaden mellan olika köttdjursraser och hur det långsamma produktionstempot ger en produkt med högre kvalitet.

Värdefull information

– På vinetiketten får vi veta allt om druva, växthöjd över havet, årgång, lagring och vinets karaktär. Det finns ett värde i all denna information. Ras, ålder, kön och hängmörning är de faktorer som påverkar vårt kött.

– Hemligheten med bra mat är att det inte finns några hemligheter, säger han och slår ut med händerna i en öppen gest.

I hagarna på Mässvik samsas idag 150 vuxna köttdjur och ett 50-tal kalvar födda under våren. De är av raserna Hereford och Aberdeen Angus. Köttet får en fin marmorering. De köper också kött från våra granngårdar Godås, By prästgård och Norbro gård. De föder upp sina djur med samma värderingar.

Köttproduktion, saluhall och kafé. Det är de tre ben som Grön Ko balanserat på hittills. Men nu växer en fjärde del av verksamheten sakta men säkert fram. När sjukhusköket på Säffle sjukhus blev till salu för ett år sedan passade Knut och Christina på. Genom sina nätverk kom de i kontakt med och tog hjälp av Ingrid Klingspor, produktutvecklare och konsult med ett förflutet inom Dafgårds i Götene.

Färdiglagat!

– Färdiglagade rätter i portionsförpackning är vår nya utmaning, berättar Christina. Elva rätter, vällagad mat och långkok. De utgör basen i vår lunchservering och finns till försäljning i saluhallen. "Mat som smakar som mat ska smaka", sa en kund som själv tappat lusten att laga. Det är väl det bästa betyg man kan få.

– Vi fortsätter nu att investera och bygger om köket för att skapa möjligheter för betydligt större kapacitet. Om vi idag lagar 200 portioner om dagen, kan vi framöver laga 600 portioner i timmen. Men vi har inte bråttom, liksom våra djur ska verksamheten få växa hälsosamt långsamt. Det är dock inte omöjligt att det dyker upp fler Grön Ko-saluhallar på andra platser.

Taggar: 

Jobbmöjligheter

Ett nytt intressant jobb är en god anledning att flytta till Värmland. Det behövs många fler värmlänningar inom flera av länets branscher..

Personlig rådgivning

Vi vill ge dig värdefull information om hur det är att leva och bo i Värmland. Här hittar du länkar och annan nyttig information. Läs mer

#Skönavärmland

Det finns säkert något du tycker är extra skönt med Värmland. Ta en bild, lägg upp den på Instagram och tagga #skönavärmland. Sedan är det bara att njuta.

Läs mer