Centrala Karlstad blir 21 våningar högre

Kronan i området Bryggudden i Karlstad blir ett höghus på 21 våningar som innehåller cirka 60 lägenheter.
Kronan i området Bryggudden i Karlstad blir ett höghus på 21 våningar som innehåller cirka 60 lägenheter.

Centrala Karlstad blir 21 våningar högre

Med ett specialdesignat höghus och ett område med över 100 000 kvadratmeter av bostäder, kontor, matställen och handel blir Bryggudden ett nytt landmärke i Karlstad.

Text: Olle Hallberg  Rendering: Wingårdhs Arkitektkontor AB

Längst ut på udden mellan Inre hamn och Pråmkanalen ska det nya bostadsområdet Bryggudden växa fram. Kronan i området blir ett höghus på 21 våningar som innehåller cirka 60 lägenheter. Huset kommer dessutom att stå till hälften ute i vattnet, vilket också var en av de viktiga aspekterna när projektet drogs igång.

– Vi ville att närheten till vattnet skulle vara påtaglig, samtidigt som vi ville skapa ett nytt landmärke i Karlstad, berättar projektchefen Sture Emanuelsson.

Byggnaden har ritats av Wingårdh Arkitektkontor, som vann den arkitekttävling som hölls inför projektet. Redan från början stod det klart att man inte skulle försöka förnya alltför mycket utan istället ta till vara det befintliga och det rustika i området. Detta har resulterat i att höghuset kommer att få en mörk tegelfasad blandat med moderna glasinslag.

– Att hitta harmonin mellan gammalt och nytt var en av utmaningarna i projektet, menar Sture Emanuelsson.

"En bättre golfsving till torget"

Tanken är att Bryggudden ska genomsyras av områdets industriella ursprung, närheten till vattnet och dess centrala läge. Från Bryggudden tar det nämligen bara ett par minuter att ta sig till torget.

– Eller en bättre golfsving, skrockar Sture. När hela området är färdigbyggt kommer det att innefatta 500–600 nya lägenheter och även utökad handels- och kontorsverksamhet. Centrala Karlstad vidgas och Bryggudden blir en viktig del i detta.

Det första spadtaget på byggnationen togs i april och man hoppas att de första gästerna ska kunna flytta in i slutet av 2012.

Taggar: 

Jobbmöjligheter

Ett nytt intressant jobb är en god anledning att flytta till Värmland. Det behövs många fler värmlänningar inom flera av länets branscher..

Personlig rådgivning

Vi vill ge dig värdefull information om hur det är att leva och bo i Värmland. Här hittar du länkar och annan nyttig information. Läs mer

#Skönavärmland

Det finns säkert något du tycker är extra skönt med Värmland. Ta en bild, lägg upp den på Instagram och tagga #skönavärmland. Sedan är det bara att njuta.

Läs mer