Elitidrottare väljer studier i Karlstad

Team Värmland med Niklas Edin som skipper tränar i Karlstad Curling Arena.
Team Värmland med Niklas Edin som skipper tränar i Karlstad Curling Arena.

Elitidrottare väljer studier i Karlstad

– Ska man spela curling i Sverige är det i Karlstad man ska bo.

Det säger Viktor Kjäll i Team Värmland, Sveriges ledande herrlag. Karlstad har på bara några år seglat upp som en av toppstäderna i världen när det gäller curling. Vid Tingvallahallarna ligger en ny toppmodern curlinghall.

Text: Simon Strinnholm  Foto: Johan Eklund

Endast tre år gammal hyser Karlstad Curling Arena redan två världsledande lag inom sporten med VM-guld, EM-silver, VM-brons och åtskilliga segrar på curlingens världstour i bagaget. Damlaget är Team Ahlmarks. Framgångarna kommer tack vare den nya toppmoderna curlinghallen, den konstanta mentala och fysiska träningen lagen har i samarbete med rutinerade tränare och idrottsvetare samt Elitidrottsuniversitetet vid Karlstads universitet. Här får idrottare möjligheten att kombinera skola och en elitsatsning inom sin sport. I slutet av 2012 står Karlstad dessutom som arrangör av curling-EM, något som så klart sporrar stadens curlinglag oerhört.

– Att spela EM på hemmaplan är något som bara händer en gång under karriären och det vore det absolut roligaste, säger Cissi Östlund, vice skipper i Team Ahlmarks.

– Dessutom ger det bra publicitet för Karlstad som curlingstad eftersom det är en tävling med oerhört hög status. Det är en jättegrej, fyller lagkamraten Sara Carlsson i. Förutom Cissi och Sara består Team Ahlmarks av Lotta Lennartsson och rutinerade skippern Anette Norberg. Laget bildades under 2010 efter att Anettes dåvarande lag splittrats. Det nya samarbetet skulle visa sig vara en utmärkt lösning. Första säsongen tillsammans tog laget ett VM-guld och nu satsar Team Ahlmarks stenhårt mot OS 2014 i Sotji, Ryssland.

– Men det här året gör vi allt för att komma med i EM. Det skulle så klart vara jätteinspirerande att få vara med och spela EM på hemmaplan, säger Lotta Lennartsson.

Karlstad stället för curling

Vi träffas i Karlstad Curling Arena vid Tingvallahallarna en solig eftermiddag. Curlinghallen är en av de bästa i Sverige och dess rykte har nått långt utanför landets gränser. Under en period på hösten kunde man ibland se personer med texten ”Russia” på sina jackor. Det visade sig att Rysslands EM-lag i curling hade valt att förlägga sin träning till Karlstad.

– Det är ett tecken på att hallen håller mycket hög klass, säger Sara Carlsson.

– Ja, den här hallen är ett riktigt lyft jämfört med den gamla. Att kommunen valde att bygga den visar att Karlstad satsar mycket på idrott, säger Sebastian Kraupp, vice skipper i Team Värmland.

Båda lagen har samlats i hallen för träning, något som inte händer särskilt ofta. Team Värmland har på de senaste veckorna tillbringat endast ett fåtal dagar i Karlstad och resten på resande och tävlande fot. De är nyligen hemkomna från tävlingen Sun Life Classics i Kanada och om bara några dagar reser de till Moskva för att spela EM (2011).

– Så nu när vi är här så handlar det om att konstant nöta, nöta och nöta. Nöta slag, träna fys, nöta slag igen och sedan spela tävlingar, säger Niklas Edin, skipper i Team Värmland. Utöver honom består Team Värmland av Sebastian Kraupp, Fredrik Lindberg och Viktor Kjäll. Alla inflyttade till Karlstad av samma anledning och med samma mål i sikte – OS 2014.

– Ska man spela curling i Sverige är det i Karlstad man ska bo. Här har vi bra is, kunniga fystränare och en bra skola, säger Viktor Kjäll.

Skolan i samarbete med idrotten

Karlstads universitet erbjuder idrottare en unik typ av skolgång genom Elitidrottsuniversitetet. En klar fördel när det gäller att locka till sig unga, lovande talanger eftersom man kan kombinera studier och idrott.

– Jag sökte till Karlstads universitet mycket på grund av att jag kände till den nya curlinghallen. Därefter hörde jag talas om Elitidrottsuniversitetet, säger Sebastian Kraupp. Ulf Karlsson, före detta tränare för friidrottslandslaget under många år, är projektledare för Elitidrottsuniversitetet och förklarar hur det hela fungerar.

– Elitidrottsuniversitetet ger upp till 30 elitidrottare, med minst landslagsmeriter i sin gren, möjligheter till viss studiehjälp. Det kan handla om att få flytta tentor, få extra stödundervisning eller flyttade praktikplatser. Syftet är att den idrottsliga satsningen inte skall behöva bli lidande av att man studerar, säger han. Och de i curlinglagen som studerat på Elitidrottsuniversitetet har bara gott att säga.

– Man har möjligheten att flytta tentor om det skulle krocka med tävlingar och ibland skapar lärarna separata tentor om man inte kan närvara, säger Sebastian Kraupp. Lotta Lennartsson studerar till sjuksköterska vid universitetet och hon upplever att det händer att skolan kolliderar med idrotten.

– Men alla på skolan är oerhört hjälpsamma. De hjälper till att flytta tentorna och när jag inte kan ha praktik samtidigt som andra får jag möjlighet att ha den vid andra tillfällen, bland annat.

– Det är ju också så att SOK, Svenska olympiska kommittén, och Riksidrottsförbundet också främjar att idrottare pluggar, så att det finns något att falla tillbaka på den dagen karriären är över, säger Sebastian Kraupp.

Jobbmöjligheter

Ett nytt intressant jobb är en god anledning att flytta till Värmland. Det behövs många fler värmlänningar inom flera av länets branscher..

Personlig rådgivning

Vi vill ge dig värdefull information om hur det är att leva och bo i Värmland. Här hittar du länkar och annan nyttig information. Läs mer

#Skönavärmland

Det finns säkert något du tycker är extra skönt med Värmland. Ta en bild, lägg upp den på Instagram och tagga #skönavärmland. Sedan är det bara att njuta.

Läs mer