Från Chicago till Uddeholm

Pernilla Melén är glad och stolt över att förvalta och förädla det som hennes farfar startade i ett litet uthus för mer än 60 år sedan.
Pernilla Melén är glad och stolt över att förvalta och förädla det som hennes farfar startade i ett litet uthus för mer än 60 år sedan.

Från Chicago till Uddeholm

Pernilla Melén är vd för världsledande Munkforssågar, men när hon roade sig på Chicagos jazzklubbar var det inte alls givet att hon skulle återvända till Sverige och ta över familjeföretaget.

TEXT: PATRIK LAGERKVIST  FOTO: SEVERUS TENENBAUM

– Vi är störst och bäst, säger Pernilla Melén med glimten i ögat och blir nästan lite generad över sitt självsäkra men befogade uttalande.

I dag är hon glad och stolt över att förvalta och förädla det som hennes farfar Anders Hallberg startade i ett litet uthus för mer än 60 år sedan. Det var dock nära att Pernilla hade valt ett annat jobb – på Baker Tilly i Hagfors – i stället för att kliva in i familjeföretaget. Men hon valde att tacka ja till jobbet som ekonomichef på Munkforssågars dotterbolag Swedev 2003. Och det är inget hon ångrat.

– Under uppväxttiden kändes det inte så spännande att familjeföretaget höll på med sågblad. Men som revisor lär man sig mycket om företagande och nu är det är jättekul. Speciellt när man inser kundnyttan med högkvalitativa produkter.

– När jag var liten var det enda roliga att leka med de små runda bitarna som blev över när man stansade ut sågbladen (som liknade paljetter) och att åka på palldragarna i fabriken.

Farfar håller ett vakande öga

Vi sitter på Pernilla Meléns kontor, som ligger i samma byggnad som fabriken där sågbladen tillverkas. Från en affisch på väggen tittar Anders Hallberg ner och det känns lite som att han håller ett vakande öga över verksamheten.

– När farfar slutade på Uddeholms stålverk tyckte folk att han var galen som sade upp sig från ett fast jobb, men det gick ju bra.

Munkforssågar är i dag världsledande i sin bransch och en viktig arbetsgivare i den lilla orten sex mil norr om Karlstad.

– Farfar tyckte att det var jättekul när jag tillträdde som vd, han hann precis uppleva det innan han gick bort.

Anders Hallberg visade att om man bara vill så går det att bli bäst i världen – nu gäller det att förvalta och utveckla det.

– Ett sågblad är inte bara ett sågblad, det gäller att fortsätta hålla den höga kvaliteten när vi växer. Det är lätt att göra ett provexemplar av högsta kvalitet, men sedan gäller det att hålla den när man producerar stora volymer.

Människan viktigast i Munkforssågar

Trots att det är år 2011 möts Pernilla Melén ibland av kunder som inte tror att kvinnan de möter ute på mässor är den riktiga chefen.

– Det är fortfarande lite ovanligt att en kvinna är chef och jag har också en annorlunda ledarstil jämfört med många män, säger hon och fortsätter:

– Jag har ett lite annat sätt, men här på Munkforssågar har människan alltid varit viktigast. Alla förtjänar samma respekt, oavsett om man arbetar på kontoret eller i fabriken. Det gäller att få alla anställda att känna sig delaktiga.

En annan del av hennes framgångsrecept är att ha bra folk runt sig på jobbet. Hon försöker delegera ansvar eftersom det får människor att utvecklas. När företaget växer är det viktigt att fler personer vet mer.

– När det finns någon som är bättre än jag är på något så låter jag dem göra det. Jag försöker se det som är bra i varje människa och ta fram det.

Pernilla Melén är mån om att personalen ska trivas, därför har alla personalutrymmen renoverats – både på kontoret och ute i fabriken. En annan förändring är att fabrikslokalerna ska få ännu större valvliknande fönster, något som hennes farfar skulle ha gillat.

– Han ville att alla skulle se ljus, han kände sig instängd när han jobbade på Uddeholm i en lokal med få fönster.

Njöt av Chicagos nöjesliv

Vägen till familjeföretagets topp har varit full av äventyr. Ett tag såg det ut som att en av USA:s största städer skulle bli hennes hemstad på permanent basis.

– Jag arbetade på revisionsfirman Arthur Andersen i Malmö och fick möjligheten att åka över till huvudkontoret i Chicago. Där ledde jag en grupp som höll på med intern programvara.

Pernilla och maken Mats levde och arbetade i USA mellan åren 1998 och 2000.

– Då hade vi ständigt en massa kul, som man har i en storstad utan barn. Vi gick på jazzklubbar och var ute på allt möjligt. Det var kul shopping och bra restauranger. Vi gjorde Chicago.

– Sedan fick vi barn, men min man stannade kvar och arbetade ett år, det blev mycket flyg fram och tillbaka för mig och lille August.

Pernilla och Mats kände att Sverige lockade alltmer och de började söka efter en ny plats där familjen skulle trivas. De började leta i Stockholm och Karlstad, men fastnade för något annat.

– När vi satt och letade på internet hittade vi plötsligt ett mysigt hus med sjötomt i Uddeholm som kändes helt rätt.

Storstaden Chicago byttes mot lilla Uddeholm.

– Vi väntade oss att det skulle komma ett bakslag, men det har inte kommit än, säger Pernilla Melén, tio år efter flytten.

Vad är det bästa med att bo i Värmland?

– Enkelheten och närheten till allt.

Tror du att ni kommer att stanna kvar?

– Absolut, det är jättebra här. Visst är det kul att komma iväg och få i sig lite storstadsluft ibland, men sedan är det skönt att komma hem till lugnet.

Du kan inte vara bäst på allt

Vd och trebarnsmamma, det låter onekligen stressigt. För att få allt att fungera arbetar Pernilla hemifrån på onsdagar.

– Det är skönt att sitta ostört. Då hinner jag svara på mejl och prata i telefon och är hemma när barnen kommer med skolbussen vid halv två – det tycker de om.

Kan du släppa jobbet helt när du är hemma?

– Jag har nog jobbet igång hela tiden, men jag har inga problem med det. Det skulle nog snarare kännas stressigt om jag inte kunde sätta mig och jobba när jag vill.

Hur hinner du med att vara både mamma och leda ett stort företag?

– Det gäller att inte ha för höga krav. Man ska ha fint hemma, baka, hinna med aktiviteter ... man måste välja vad som är viktigast. Många ser ofta bara det som andra är bäst på.

Fritiden handlar mycket om barnens aktiviteter, det är bland annat längdskidåkning, fotboll och innebandy.

– Jag försöker hinna träna en del själv också. I förra veckan testade jag Zumba. Då kändes det inte som att jag var i Munkfors, det var mer Chicago, säger Pernilla Melén.

Jobbmöjligheter

Ett nytt intressant jobb är en god anledning att flytta till Värmland. Det behövs många fler värmlänningar inom flera av länets branscher..

Personlig rådgivning

Vi vill ge dig värdefull information om hur det är att leva och bo i Värmland. Här hittar du länkar och annan nyttig information. Läs mer

#Skönavärmland

Det finns säkert något du tycker är extra skönt med Värmland. Ta en bild, lägg upp den på Instagram och tagga #skönavärmland. Sedan är det bara att njuta.

Läs mer