Hotellet i Storfors gav dem en omstart i livet

Hotellet i Storfors är sedan 2006 basen i det liv som tvillingsystrarna Femke och Mijke van Ratingen tillsammans med sina sambor har byggt upp i Värmland.
Hotellet i Storfors är sedan 2006 basen i det liv som tvillingsystrarna Femke och Mijke van Ratingen tillsammans med sina sambor har byggt upp i Värmland.

Hotellet i Storfors gav dem en omstart i livet

Värmland ligger bara en dags resa från Holland. Perfekt för Femke och Mijke van Ratingen som för några år sedan emigrerade till Storfors tillsammans med sina respektive sambor. Idag driver de framgångsrikt ett litet hotell.

Text: Katarina Averås  Foto: Øyvind Lund

Det röda herrgårdshotellet ligger inbäddat i vackraste vinterskrud. I ett hägn vid sidan om parkeringsplatsen hälsar en vit ren gästerna välkomna. Hotellet i Storfors är sedan 2006 basen i det liv som tvillingsystrarna Femke och Mijke van Ratingen tillsammans med sina sambor bit för bit har byggt upp i Värmland. Alla fyra arbetar inom hotellverksamheten och planerar samtidigt för framtida turistprojekt i regionen.

Storfors är en liten kommun i östra delen av Värmland. Här lever ungefär 5 000 invånare med närhet till naturen och alla friluftsaktiviteter. Genomsnittligt antal människor per kvadratkilometer är inte fler än tolv. Avståndet till större orter, med ett stort utbud av butiker, utbildning och sjukvård, finns dock ändå på nära håll. Värmlands största stad Karlstad ligger bara 50 minuters bilresa bort.

Testresa till Sverige

Den första resan till Sverige gjorde de i december månad. Syftet var att sätta sig själva på prov, känna efter om det överhuvudtaget var en bra idé att flytta norrut mot Skandinavien. Andra europeiska länder med ett varmare klimat lockade också.

– Vi tänkte att om vi trivs och tycker att det verkar vara bra under årets mörkaste och tråkigaste månad, då är Sverige rätt land för oss, konstaterar Femke. Det blev en toppenvecka. Solen sken hela tiden och det var gott som snö som gav ljus.

Med denna positiva upplevelse var det inte svårt att ta beslutet: Det var till Sverige de ville emigrera! De skulle lämna stressen, trängseln och sina karriärer i Holland bakom sig. Starta nya liv med massor av nya möjligheter att få tid och utrymme för både givande arbeten och sina fritidsintressen.

– Här i Värmland lever vi i ett mycket lugnare tempo, säger Mijke. Vi jobbar naturligtvis mycket på hotellet, men vi har samtidigt kunnat ta upp våra intressen med djur igen. I och med att vi fyra delar på arbetet kan vi täcka upp för varandra, vi kan vara sjuka utan att känna stress och oro. Och vi kan få ledigt en del kvällar och helger trots att vi driver ett hotell.

Här njuter vi av livet

– Vi upplever att svenskar kan njuta mer av livet, naturen och tid med familjen, fortsätter Femke. Hemma i Holland satt vi i bilkö många timmar varje dag, alla tycker att man måste satsa på en karriär, det var trångt och många bevakar sina revir med staket.

Värmland och Storfors blev snabbt "hemma" för de båda paren.

– Jag tror att det tog ungefär 1,5 år, säger Mijke. Sedan dess säger vi att "nu åker vi hem till Sverige" när vi har varit på besök i Holland. Vi hälsar naturligtvis på vänner, familj och släkt. Två gånger om året ungefär.

Femke och Mijke pratar idag svenska helt flytande. Det var ganska enkelt att lära. Redan före flyttlasset gick från Holland tränade de svenska ord och uttryck med hjälp av en cd-skiva. En hund. En katt. En bil. Snart var de redo för nästa nivå. Kommunerna i Sverige erbjuder sina nya medborgare specialundervisning i svenska språket. I Storfors bildades till och med en grupp med invandrare från Tyskland och Holland som inte bara behövde lära vardagsvenska, utan också behövde hitta rätt bland fackuttryck, få insikter om företagskultur och bli trygga i kontakten med myndigheter.

Spåket en nyckel till nya vänner

– Därefter har vi också tagit privatlektioner hos en kvinna som talar både svenska och holländska, berättar Femke. Dessutom har vi uppmuntrat våra medarbetare på hotellet att påpeka när vi säger fel.

– Ja, våra bästa språklärare har varit vår personal, nya vänner och de gäster som bor här på hotellet, fortsätter Mijke.

Att lära sig svenska är också det främsta rådet som Femke och Mijke vill ge till andra landsmän som står i begrepp att emigrera. Språket är nyckeln till integration.

– Svenskarna gillar när vi pratar deras språk, och det är enklare att bli accepterad på den nya orten, säger Mijke. Vi har aldrig varit ute efter att tillhöra en holländsk koloni utomlands. Vi vill vara en del av livet här i Storfors.

Det är också klokt att tänka över sin försörjning. Vilka affärsmöjligheter finns? Är jag beredd att starta ett eget företag? Vad vill vi göra med vårt nya liv?

– Låt bli att ta på er de rosa glasögonen, råder Femke. Det behövs mycket energi de första åren. Det är ingenting som löser sig automatiskt. 

Jobbmöjligheter

Ett nytt intressant jobb är en god anledning att flytta till Värmland. Det behövs många fler värmlänningar inom flera av länets branscher..

Personlig rådgivning

Vi vill ge dig värdefull information om hur det är att leva och bo i Värmland. Här hittar du länkar och annan nyttig information. Läs mer

#Skönavärmland

Det finns säkert något du tycker är extra skönt med Värmland. Ta en bild, lägg upp den på Instagram och tagga #skönavärmland. Sedan är det bara att njuta.

Läs mer