Jobb med livskvalitet

Elisabeth Wikström, kompetensstrateg på Landstinget i Värmland, Göran Österman, verkställande tjänsteman på Compare och Marianne Andersson, kompetensförsörjningsansvarig på The Paper Province.
Elisabeth Wikström, kompetensstrateg på Landstinget i Värmland, Göran Österman, verkställande tjänsteman på Compare och Marianne Andersson, kompetensförsörjningsansvarig på The Paper Province.

Jobb med livskvalitet

Spännande karriärer med naturen och fritiden utanför dörren. Så kan man sammanfatta tre värmländska röster om jobbmöjligheterna i Värmland.

Text: Katarina Averås  Foto: Øyvind Lund

Göran Österman, verkställande tjänsteman på Compare, Marianne Andersson, kompetensförsörjningsansvarig på The Paper Province och Elisabeth Wikström, kompetensstrateg på Landstinget i Värmland, är tre personer med en gemensam utmaning. Deras branscher söker arbetskraft.

Med lågkonjunkturen i backspegeln, och med en växande marknad och stora pensionsavgångar framför sig hoppas de nu på att fler ser möjligheterna i Värmland som arbetsplats.

– Idag finns det ingen skillnad mellan utvecklings- och karriärmöjligheter i Värmland och i storstäderna. Värmland är den lilla regionen med storstadens möjligheter, säger Göran Österman.

500 IT-jobb

Compare är en nätverksorganisation för IT- och telekomföretag. Deras medlemsföretag behöver nyanställa inom alla kompetenser.

– Under perioden 2009 till 2010 växte Compareföretagen med 470 personer och under de kommande två åren räknar de med att behöva rekrytera fler än 500 nya medarbetare. Vi skulle kunna växa med nästan 1000 personer på fyra år, säger Göran Österman.

– Utvecklingen beror mycket på vår plats på kartan. Norge som marknad växer och vi känner av att tillväxtkometen Oslo bara ligger 20 mil bort. Nu behöver vi arbetskraft och kompetens utifrån eftersom vi inte vill konkurrera inbördes när det gäller personal. Vi vill att fler ska bli en del av vår häftiga familj, ler Göran.

Fler ingenjörer och tekniker

Den värmländska massa- och pappersindustrin är världskänd och stora delar av Sveriges förpackningsmaterial tillverkas exempelvis i regionen. Inom branschnätverket The Paper Province ser Marianne Andersson ett ökat behov av arbetskraft.

– Vår bransch växer och idag finns ett stort behov av bland annat tekniker och ingenjörer bland våra medlemsföretag. Vi har en väldig bredd mellan företagen här i regionen, både när det gäller storlek och verksamhet, och det finns jobb på allt från små konsultföretag till stora internationella koncerner, säger Marianne Andersson.

Lediga tjänster inom hälso- och sjukvården

Möjligheten till arbete och utveckling är även goda för den som vill jobba inom hälso- och sjukvården. Efter grundutbildning är karriärvägarna många och idag söker Elisabeth Wikström på Landstinget i Värmland bland annat vidareutbildade sjuksköterskor och specialistläkare.

– I Värmland finns Sveriges modernaste byggnad för psykiatrisk vård och på Centralsjukhuset i Karlstad har vi gjort stora ombyggnationer. Detta är en intressant arbetsplats med högteknologisk utrustning, där det händer mycket både när det gäller utveckling och arbetssätt, säger Elisabeth Wikström.

– Vi jobbar mycket inom landstinget med att vidareutbilda både sjuksköterskor och läkare, men vi har stora pensionsavgångar framför oss och vi kommer att ha många lediga tjänster framöver, fortsätter hon.

– Framförallt är rekryteringsbehovet stort när det gäller specialistläkare. Vi har duktiga läkare som utbildar sig hos oss idag, men vi behöver fler erfarna specialister ute i verksamheten, som har bred kompetens och som kan handleda de yngre, säger Elisabeth.

Samarbete visar jobbmöjligheter

I Värmland är det vanligt att företag inom samma bransch samarbetar i nätverk som exempelvis Compare och The Paper Province.

– Ensam är inte stark, men genom att jobba tillsammans kan vi lösa problem på ett enklare sätt och lyfta varandra, säger Marianne Andersson.

Göran Österman förklarar att "Värmlandsmodellen" går ut på att alla drar åt samma håll.

– Vi vet att vi inte kan konkurrera mot storstäderna en och en. För att man ska ta steget och flytta hit för att jobba behöver man känna säkerhet och att det finns många alternativ vad gäller arbetsplatser.

Nätverken samarbetar också branschöverskridande för att tillsammans lyfta upp jobbmöjligheterna i branschen.

– Att visa på att det finns massor av jobb i flera olika branscher, såsom massa- och pappersindustrin, förpackningsindustrin, stål och verkstad, sjukvården och IT-branschen är viktigt, eftersom det ofta krävs två jobb för att en familj ska flytta hit. Vi lyfter upp varandra, berättar Marianne Andersson.

Jobb och livskvalitet

Att man kan få både jobbet och livskvaliteten är det som gör att Värmland står ut i mängden. Det är Göran, Marianne och Elisabeth eniga om.

– Även om vi inte alltid kan tävla med stortstadens puls kan vi erbjuda väldigt mycket annat när det gäller livskvalitet. Här kan du jobba i företag som erbjuder både karriär och utveckling, samtidigt som du har närhet till så mycket annat. Utanför dörren finns naturen med sjöar, skidbackar och skogar, säger Marianne Andersson.

Göran Österman har sett att många som flyttar till Värmland för att jobba upplever att det är en bra plats för att flytta till.

–Här försvinner man inte i mängden. Det är lätt att komma in i gemenskapen och bygga nätverk och här finns idrott, kultur, uteliv och shopping att fylla fritiden med, säger han.

Jobbmöjligheter

Ett nytt intressant jobb är en god anledning att flytta till Värmland. Det behövs många fler värmlänningar inom flera av länets branscher..

Personlig rådgivning

Vi vill ge dig värdefull information om hur det är att leva och bo i Värmland. Här hittar du länkar och annan nyttig information. Läs mer

#Skönavärmland

Det finns säkert något du tycker är extra skönt med Värmland. Ta en bild, lägg upp den på Instagram och tagga #skönavärmland. Sedan är det bara att njuta.

Läs mer