Konstnären och serietecknaren Bovil

På Bovilsgården stiger man rakt in i serietecknaren Bo Vilsons värld och blir bjuden på en nostalgitripp tillbaka till 1940-talet.
På Bovilsgården stiger man rakt in i serietecknaren Bo Vilsons värld och blir bjuden på en nostalgitripp tillbaka till 1940-talet.

Konstnären och serietecknaren Bovil

Bovilgården bjuder på en nostalgitripp tillbaka till 1940-talet. Nu kan du stiga rakt in i serietecknaren Bo Vilsons värld. Under 1930- och 1940-talen gjorde han sig känd under signaturen Bovil. Räkna med en nostalgitripp och en upplevelse som lämnar en osannolik känsla efter sig.

Text: Katarina Averås  Fot: Øyvind Lund

Det väl bevarade konstnärshemmet ligger vackert på en kulle i Utterbyn med utsikt över två sjöar och en tjärn. Sonen Björn Vilson berättar och visar runt bland väggmålningar, träskulpturer- och sniderier och fiffiga uppfinningar.

För familj och vänner var han naturligtvis Bosse, liksom de flesta andra med namnet Bo. Men för resten av världen är det under signaturen Bovil som konstnären och serietecknaren Bo Vilson gjort sig känd.

Du som var med på 1940-talet har förmånen att minnas Bovil från den tid då du själv läste serier och ungdomsböcker. För dig blir det en riktig nostalgitripp att öppna dörren och kliva in i Bovils hem utanför Torsby. I ateljén på andra våningen hittar du originalteckningarna till massor av spännande äventyr fyllda av uppfinningar och klurigheter. Bovils fantasi och berättarglädje vittnar om en person som i seriernas värld stundtals befann sig långt före sin egen tidsålder.

Fasta uppdrag gav inkomster

Men även vi som inte har några egna upplevelser av Bovils alster, har anledning att förstummas av detta ovanliga konstnärshem.

– När vi kom hit exploderade fars skaparlust, berättar sonen Björn Vilson, som idag bor på gården och håller på att bygga upp Bovilgården som besöksmål. Han hade flera fasta uppdrag som illustratör och serietecknare för olika veckotidningar. Det var där han tjänade sina pengar.

Men han var konstnär all sin vakna tid och höll alltid på med något. Det är dessa konstnärsprojekt ­– gigantiska väggmålningar, skulpturer av trä, fiffiga inredningsdetaljer, träsniderier och tavlor – som gör Bovilgården till en unik plats att besöka.

Bo Vilson och hans hustru Anna var storstadsmänniskor som längtade ut på landet. Redan under 1930-talet, när Bovil försörjde sig och sin familj som reklamtecknare och illustratör, började han på egen hand skissa på drömhuset. När det var klart började paret att leta efter den perfekta platsen för huset, någonstans i Sverige.

Hittade sin drömplats

– Under tiden stod en skalenlig modell av huset där hemma på pianot, berättar Björn Vilson. Sommaren 1941 bodde vi några månader hos släktingar i Värmland. Mina föräldrar cyklade som vanligt omkring i förhoppningen att hitta ett lämpligt ställe att bygga sitt hus.

Den här gången föll alla bitar på plats. Via bekantas bekanta kom de i kontakt med konstnären Anna Sahlström som visade dem kullen med björkdungen. Utsikten var vid i alla väderstreck, över två sjöar, en tjärn och stora åkerarealer.

– "Här är det!", var en känsla de båda kände direkt de kom hit. Tomten styckades av och byggmästare Nils Myrle från trakten anlitades för att jobba efter fars ritningar.

– Sommaren 1943 flyttade vi in – mor och far, jag och mina två yngre bröder.

Det var här i ateljén som Bovils äventyr föddes och fick form. Under 1940-talet tecknade han sex olika serier. Den allra första var "Flygkamraterna" som följdes av bland andra "Tusen och en natt" i Veckorevyn, som på den tiden var en familjetidning. Han blev snart kontrakterad av Bonniers. Omslagen till ungdomsböcker från denna tidsepok pryds ofta av hans illustrationer. Bovils välkända signatur i versaler sitter nere i det högre hörnet.

– Hans bredd som tecknare var oändlig. Han tog sig an uppdrag för Lyckoslanten och tecknade och skrev sagoböcker. I nästa stund målade han science fiction eller en serie julkort.

Bevarade konstnärshemmet

Tillvaron för familjen förändrades i ett slag en dag i december 1949 då Bo Vilson plötsligt blev sjuk och avled, endast 39 år gammal. Hustrun Anna var då gravid och födde en månad senare den fjärde brodern i syskonskaran.

– Mamma blev ensam med oss och ett stort hus, säger Björn Vilson. De flesta gav henne rådet att sälja och flytta tillbaka till sin barndomsstad Göteborg. Men istället bosatte sig min mormor Berta hos oss och mamma tog ett jobb som skrivbiträde i Torsby kommun.

– Där mötte hon sedan en ny man, Elis Fjällström, som 1956 kom från Tärnaby och tillträdde som socialchef i kommunen. Han var vår fosterfar i 50 år och de bodde kvar här på gården i alla år.

Det nya paret valde – som tur är – att bevara all den konst som Bo Vilson låtit prägla sitt hem.

– Vår ambition är att Bovilgården ska vara en kultur- och minnesgård öppen för allmänheten och att den kan hyras ut till olika kulturella aktiviteter. 

Jobbmöjligheter

Ett nytt intressant jobb är en god anledning att flytta till Värmland. Det behövs många fler värmlänningar inom flera av länets branscher..

Personlig rådgivning

Vi vill ge dig värdefull information om hur det är att leva och bo i Värmland. Här hittar du länkar och annan nyttig information. Läs mer

#Skönavärmland

Det finns säkert något du tycker är extra skönt med Värmland. Ta en bild, lägg upp den på Instagram och tagga #skönavärmland. Sedan är det bara att njuta.

Läs mer