Kulturarv som utvecklas varsamt

Dukar, servetter, handdukar och andra linneprodukter från Klässbols Linneväveri älskas världen över.
Dukar, servetter, handdukar och andra linneprodukter från Klässbols Linneväveri älskas världen över.

Kulturarv som utvecklas varsamt

Klässbol är en liten ort 20 kilometer söder om Arvika i Värmland. Idag är den mycket starkt förknippad med linneväveriet som representerar svensk design och kvalitet när den är som allra bäst. Klässbols Linneväveri är ett givet besöksmål och lockar cirka 80 000 intresserade varje år till fabriken och butiken.

Text: Katarina Averås  Foto: Klässbols linneväveri

Framgångarna handlar om både envishet och nytänkande. En obruten kedja av fyra generationers vävare i familjen Johansson har värnat traditionerna samtidigt som de varsamt anammat ny teknik.

Den 90-åriga berättelsen är levande här i fabriken.

– Våra besökare får på egen hand gå runt och titta i hela vår produktion, berättar vd Andreas Johansson, som 2003 tog över ledarskapet från sin far Dick Johansson. Det brukar vara uppskattat att se hur produktionen av de produkter man har tänkt köpa går till.

– Den som hör av sig före besöket kan få en guidad visning då någon av oss berättar företagets historia, hur vi arbetar idag, vilka projekt som präglat vår utveckling och hur vi jobbar med design, fortsätter han. Även de äldre handvävstolar vi har här fungerar och används fortfarande. De är levande museiföremål.

Hårt arbete, kunskap och envishet

Andreas Johansson är stolt över sin familjs och företagets bakgrund.

– Min farfars far föddes här i Klässbol år 1884. I början av 1900-talet lämnade han hembygden och utbildade sig så småningom till vävare i Borås.

Efter att ha skaffat sig yrkeserfarenhet återvände han 1918 till Värmland tillsammans med sin hustru Augusta och de åtta barnen. Hjalmar Johansson tog tag i arbetet att försöka rädda verksamheten vid Stafnäs Ullspinneri. Det gick inte så bra, men samtidigt hade han börjat väva linnelakan och linnehanddukar på uppdrag av vänner och bekanta vid sin handvävstol hemma i köket. Linet kom från bönder i trakten.

1921 köpte han sin första mekaniska vävstol – en mycket viktig milstolpe i familjens historia. Den installerades i köket. Takhöjden räckte dock inte till. För att få plats med jacquarden tvingades han göra ett hål rakt upp i sovrummet på andra våningen.

Nästa steg i utvecklingen tog han 1924 då han fick råd att köpa ett soldattorp och kunde flytta väveriet dit. Han investerade i ytterligare två vävstolar.

– Men Hjalmar gick hastigt bort vid bara 44 år ålder, berättar Andreas Johansson, precis när verksamheten började ta sig.

Livförsäkring gav möjligheter

De äldsta barnen, Stina 19 år och Vitalis 17 år, tog över ansvaret för väveriet. Hjalmar hade dessutom varit klok nog att utan sin hustrus vetskap teckna en livförsäkring. Pengarna kom väl till pass. De 4 443 kronorna och 76 örena användes för att betala av Hjalmars lån. Väveriet kunde leva vidare.

– Min far Dick Johansson och hans bröder Sven-Olof och Torbjörn tog över vid nästa generationsskifte 1975, fortsätter han.

Linnelakan har i alla tider varit kända för sin helande effekt. Linet är en naturråvara som ger en luftig produkt, lätt suger åt sig fukt och torkar snabbt. Den om krupit ner i en säng bäddad med äkta linne vet hur skönt och behagligt det är.

– Linnelakan kommer tillbaka i vårt sortiment nu, berättar Andreas Johansson. De är efterfrågade, inte minst sedan vi fick hedersuppdraget att designa och väva Värmlands bröllopsgåva till kronprinsessan Victoria och hennes Daniel.

– Det tog oss många månader att utveckla produkten, men vi är oerhört nöjda med resultatet. De bädd-set vi tar in i sortimentet har samma design förutom att Victoria och Daniel har sitt monogram invävt i tyget.

Både svenska och norska ambassader

Klässbols Linneväveris dukar, servetter, handdukar och andra linneprodukter älskas idag världen över. De röner uppmärksamhet och uppskattning. 1984 fick man ett riktigt prestigeuppdrag att designa och väva dukar och servetter till Sveriges alla ambassader världen över. Och bara fyra år senare valde även Norge att utrusta alla sina ambassader med linneprodukter från Klässbols Linneväveri.

En av årets viktigaste bjudningar är Nobelfesten den 10 december. Linnedukarna och servetterna kommer naturligtvis också härifrån.

– I början av 1990-talet valde Nobelfesten att ta fram sin egen kollektion för Nobelmiddagen, berättar Andreas Johansson. Bara det allra bästa fick vara med. Linne härifrån Klässbol, glas från Orrefors, porslin från Rörstrand och bestick från Gense. De specialdesignade produkterna användes första gången 1991 i samband med Nobelprisets 90-årsjubileum.

Intar nya delar av hemmet

Profilen har hittills främst varit produkter för "det dukade bordet".

– Vi vill dock gärna sprida oss in till andra delar – till badrummet, sängkammaren och vardagsrummet, ja hela hemmet.

– Det är en balansgång att hålla i kulturarvet och samtidigt investera och satsa för framtiden, konstaterar Andreas Johansson. Kvalitet har alltid varit och kommer alltid att vara vår ledstjärna. Det gäller hela kedjan från råvara och förädlingsmetoder till design och vävteknik.

– All produktion sker här i Klässbol. Väveriet har idag 22 medarbetare och vi samarbetar aktivt med 13 designrar. Vår förnyelse går långsamt. För alla nya produkter som utvecklas planerar vi långsiktigt. Sju av Hjalmars ursprungliga mönster är fortfarande i produktion.

Taggar: 

Jobbmöjligheter

Ett nytt intressant jobb är en god anledning att flytta till Värmland. Det behövs många fler värmlänningar inom flera av länets branscher..

Personlig rådgivning

Vi vill ge dig värdefull information om hur det är att leva och bo i Värmland. Här hittar du länkar och annan nyttig information. Läs mer

#Skönavärmland

Det finns säkert något du tycker är extra skönt med Värmland. Ta en bild, lägg upp den på Instagram och tagga #skönavärmland. Sedan är det bara att njuta.

Läs mer