Lyckligare av choklad

Marie Axelsson, chocolatier med egen fabrik i Sysslebäcks gamla skola.
Marie Axelsson, chocolatier med egen fabrik i Sysslebäcks gamla skola.

Lyckligare av choklad

På fatet ligger de allra vackraste handgjorda praliner. Marie Axelsson, chocolatier med egen fabrik i Sysslebäcks gamla skola, pekar ut vilken som innehåller blåbär hon själv har plockat i skogen. På samma fat ligger också hennes egen sandosttryffel som i smaken påminner något om messmör, men innehåller urvärmländsk säterost från Nordells i Arvika. Och choklad förstås.

Text: Katarina Averås  Foto: Øyvind Lund

Naturpralinen är ett företag sprunget ur Marie Axelssons eget genuina intresse för choklad, godis och andra sötsaker. Konditor var drömyrket under uppväxten i Branäs.

– Jag trodde att jag sökte en passande gymnasieutbildning i Karlstad. Men när jag väl kom dit var det en restauranglinje jag kommit in på. Det var fel för mig, men jag jobbade ändå som kallskänka och kock i över 20 år.

Verklighetens skolor gav bra erfarenheter. Som ung och helt ny i Stockholm fick hon jobb i köket på Grand Hotell för att senare gå vidare till då nyrenoverade Berns salonger.

– Men jag är verkligen inte någon stadsmänniska. 24 år gammal flyttade jag tillbaka, arrenderade restaurangen i Branäs som just öppnat och blev egen företagare med 25 anställda.

Ett självklart företagsnamn

Hennes största och hittills mest uppskattade gärning inom restaurangbranschen lever dock vidare i Trysil där hon under tolv år förvandlade Knettsetra från ett sunkigt gatukøkken till Trysilfjällets mysigaste säter med restaurang och våffelstuga.

Men nu sitter vi här i Sysslebäcks gamla skola byggd 1920 – Maries egen chokladfabrik. Att döpa företaget till Naturpralinen var självklart. Produkterna tillverkas helt utan tillsatser, alla smakämnen är naturliga. Bären som fyller flera av pralinsorterna plockar hon själv i skogen. Dessutom är namnet begripligt för de många europeiska turister som besöker dessa trakter.

– Jag förverkligar min dröm! Efter att ha tvingats laga mat i 23 år får jag äntligen tillverka godis!

Hon är utbildad av sin egen stora förebild Jan Hedh och av franska Valrhona, världens främsta tillverkare av kvalitetschoklad. Därifrån köper hon all choklad. Via sina kontakter har hon även fått delta i flera långväga studieresor.

– Det är viktigt för mig att med egna ögon få se hur framställningen går till.

Världens finaste choklad

Hon berättar om ett besök på Millot-plantagen på Madagaskar. Där odlas criollo, erkänd som världens finaste kakaoböna, som den prisbelönta Manjarin framställs av.

– Smaken är först lite syrlig och har inslag av röda bär, påminner om hallon. Det är därför jag använder criollo i den här pralinen.

Marie pekar på fatet igen och bjuder på en lite större bit med mörk choklad och just hallontryffel. Den ingår i det ordinarie sortimentet, om nu något här ens kan benämnas i termer av vanlighet. Vid speciella tillfällen och inför årets olika högtider kompletterar hon med nya sorter. En påsktryffel med ägglikör, fjärran från industrins spritpraliner. Och fyllningar med jordgubbar och champagne till sommarens fester.

Taggar: 

Jobbmöjligheter

Ett nytt intressant jobb är en god anledning att flytta till Värmland. Det behövs många fler värmlänningar inom flera av länets branscher..

Personlig rådgivning

Vi vill ge dig värdefull information om hur det är att leva och bo i Värmland. Här hittar du länkar och annan nyttig information. Läs mer

#Skönavärmland

Det finns säkert något du tycker är extra skönt med Värmland. Ta en bild, lägg upp den på Instagram och tagga #skönavärmland. Sedan är det bara att njuta.

Läs mer