Mitt i naturen

Med den djupa barrskogen precis utanför dörren och med Vänern glittrandes på baksidan ligger Naturum – ett centrum för värmländsk flora och fauna.
Med den djupa barrskogen precis utanför dörren och med Vänern glittrandes på baksidan ligger Naturum – ett centrum för värmländsk flora och fauna.

Mitt i naturen

Hur känns en riktig vargtass? Hur luktar en bäver? Besökare på Naturum Värmland blir många kunskaper rikare. Och i Lillskogen kan man hälsa på grisen Madicken och andra svenska lantdjur. Här i Mariebergsskogen är det barnen som är i fokus. Det är gratis entré för alla, gammal som ung.

Text: Olle Hallberg  Foto: Martin Ström

Med den djupa barrskogen precis utanför dörren och med Vänern glittrandes på baksidan ligger Naturum – ett centrum för värmländsk flora och fauna. Huset är sett från ovan format som ett gigantiskt björklöv. Hit kan vem som helst komma för att lära sig mer om de djur och växter som finns i Värmland. Med fokus på lek och lärande riktar man sig framförallt mot barnfamiljer.

Marie Johansson har precis gjort i ordning allt för dagens första besök, en förskoleklass. Hon jobbar som guide på Naturum och med över 100 000 besökare varje år har hon hört alla frågor som kunskapstörstande barn kan tänkas ställa. Dagens guidning inleds i den äggformade hörsalen. De värmländska rovdjuren ska betas av.

Får känna och lära

Spänningen stiger när rovdjurslådan plockas fram. Marie visar upp skinn och kranier från varg, björn och lodjur till barnens stora förtjusning. Försiktigt får de unga naturvännerna känna på den väldiga björnramen och lodjurets sylvassa tänder. Frågorna är många men tillsammans med sin guide rätas förskolebarnens alla frågetecken ut.

Utanför hörsalen kan man insupa lättsmält information om djur och natur. Man kan lyssna på fågelläten, känna värmen från ett nyligen ruvat ägg, lukta på bävrar och göra andra spännande upptäckter. Bland barnen är det speciellt populärt att mata låtsasgäddan och se vilken typ av mat den accepterar.

– Vi försöker jobba med flera sinnen. Det är lättare att förstå och lära om man både kan se, känna och lukta, berättar Marie.

Umgås med djuren i Lillskogen

Bara några minuter från Naturum ligger Lillskogen, en djurpark som huserar över 40 olika djurarter. Här kan man träffa på Värmlandsfår, grisar, hästar, fåglar, kaniner och många andra djur. Som besökare vandrar man fritt genom parken mellan de olika hagarna. Här finns ett stall och även ett smådjurshus där det bland annat bor exotiska fåglar och fiskar från olika världsdelar.

Har man tur är djuren i hagarna på busigt humör och kommer fram och låter sig bli klappade. Men ibland tycker de att det är skönare att ligga och sova istället för att leka med nyfikna besökare.

– Ligger minigrisarna i huset, då gör de det. Allt här sker på djurens villkor, säger Pia Karlsson som är djurparksföreståndare.

Man kommer väldigt tätt inpå djuren som bor i parken. De låga staketen till hagarna tillåter även de minsta besökarna att uppleva djurens värld. Många höjer på ögonbrynen när de märker hur stor en fullvuxen gris faktiskt är.

Det är inte tillåtet att mata djuren på egen hand, men på sommaren kan man följa med på guidade matningsturer med någon av parkens djurvårdare. En av dessa är Anna-Lena Larsson. Hon är ny i Lillskogen men kan redan det mesta. Som djurvårdare ser hon till att alla djur får mat och vatten flera gånger om dagen, hon håller snyggt och rent i hagarna och fyller på med halm på liggplatserna.

Befinner man sig i Lillskogen får man ofta se Anna-Lena eller någon annan av djurskötarna i aktion, till exempel vid utfodring. Skötarna fungerar också som informatörer och svarar gärna på frågor om djuren i parken.

Framtiden innehåller många spännande nyheter för Lillskogen. Bland annat ska man bygga en klapphage där det blir extra lätt att klappa getter, får, ankor och kaniner.

Taggar: 

Jobbmöjligheter

Ett nytt intressant jobb är en god anledning att flytta till Värmland. Det behövs många fler värmlänningar inom flera av länets branscher..

Personlig rådgivning

Vi vill ge dig värdefull information om hur det är att leva och bo i Värmland. Här hittar du länkar och annan nyttig information. Läs mer

#Skönavärmland

Det finns säkert något du tycker är extra skönt med Värmland. Ta en bild, lägg upp den på Instagram och tagga #skönavärmland. Sedan är det bara att njuta.

Läs mer