Sjukvården tog emot Els med öppna armar

Els den Teuling och hennes man Jaap Baerveldt Fontijn lämnade Nederländerna för ett nytt liv i Värmland.
Els den Teuling och hennes man Jaap Baerveldt Fontijn lämnade Nederländerna för ett nytt liv i Värmland.

Sjukvården tog emot Els med öppna armar

Psykiatrikern Els den Teuling tog med sig 20 års erfarenhet från den holländska (barn- och ungdoms) psykiatrin och började jobba i Värmland. Här tog karriären nya oväntade vägar och hon tycker det är spännande att få vara med att utveckla verksamheten. 

– Det har blivit mycket bättre än vi ens kunde förvänta oss. Vi njuter av naturen och följer smådjurens liv i vår egen trädgård. 

Text: Katarina Averås  Foto: Øyvind Lund

Redan 1996 köpte Els den Teuling och hennes man Jaap Baerveldt Fontijn sitt hus i Värmland – ett fritidshus nära Sunne. Det var två saker som fick dem att slå till.

– Det var köket i gammal stil, berättar Els. Vedspisen var varm och skåpen påminde om ett leksakskök jag hade som barn. Och när vi tog en promenad upp i skogen träffade vi på två rådjur som betade på en liten kulle. Då bestämde vi oss – vi hade hittat rätt.

Men det är som sagt många år sedan. De renoverade huset från en enkel stuga till ett bekvämt och funktionellt boende. Många vänner och släktingar bodde hos dem under tiden och trivdes. Ett uthus byggdes om till en fin gäststuga. När den var färdig tog Els och Jaap beslut att leva permanent i Sverige.

Nyåret 2008/2009 lämnade de Nederländerna och satsade fullt ut på ett nytt liv. För Jaaps del innebar det bland annat att förverkliga en dröm om att få satsa vidare för att få ett riktigt energisnålt hus. Och för Els tog karriären som barn- och ungdomspsykiatriker en ny spännande riktning.

– Jag hade tagit en spontan kontakt med Landstinget i Värmland. I mejlet berättade jag om min bakgrund, att jag redan kunde lite svenska och när jag skulle komma på besök nästa gång. Och så skickade jag med min meritförteckning.

Hon fick ett personligt svar från barn- och ungdomspsykiatrins verksamhetschef redan efter tre dagar, och hälsades välkommen till en första intervju. Efter mötet fanns ett ömsesidigt intresse och Els tog tag i den byråkrati som krävs för att få svensk legitimation.

– Vi träffades ytterligare en gång senare på våren och därefter blev jag erbjuden jobb på Centralsjukhuset i Karlstad. 

För att få allt avslutat på ett bra sätt i Nederländerna valde hon att börja sin tjänst från och med årsskiftet.

– Det var otroligt roligt och jag trivdes så bra med mina kollegor. För varje dag som gick klarade jag språket bättre. Alla hjälpte mig, bekräftade när det blev rätt och uppmuntrade mig – även mina patienter. 

– För dem och deras föräldrar berättade jag öppet att jag inte kunde svenska så bra, att jag ibland behövde deras hjälp för att förstå exakt vad dem menade. Det blev samtidigt något som skapade förtroende och byggde relationen, framförallt i mötet med ungdomar som själva hade det svårt med något.

Els valde att lämna ett givande chefsjobb till förmån för en tjänst utan verksamhetsansvar. Steget in i den svenska psykiatrivården har dock gett henne nya chanser. Idag är hon ordförande i FoU-gruppen inom barn- och ungdomspsykiatrin i Värmland, och har också utsetts till studierektor inom Division psykiatri.

– Det var en omställning i början som inte alltid var enkel, men nu känns det att jag har stort utrymme att få vara med och utveckla verksamheten. Jag känner mig uppskattad för min kompetens och de erfarenheter jag tillför även på ledningsnivå.

För en tid sedan fick hon även frågan från Karlstads universitet om hon var intresserad av att forska.

– Det sådde ett frö hos mig. Jag hade redan sedan tidigare funderingar kring varför självskadebeteende verkar var vanligare bland unga i Sverige än i Holland. Det här tycker jag är mycket spännande.

Nu väntar hon att inom kort få besked från etikprövningsnämnden om hon får börja sin kliniska forskning på barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen. 

Taggar: 

Jobbmöjligheter

Ett nytt intressant jobb är en god anledning att flytta till Värmland. Det behövs många fler värmlänningar inom flera av länets branscher..

Personlig rådgivning

Vi vill ge dig värdefull information om hur det är att leva och bo i Värmland. Här hittar du länkar och annan nyttig information. Läs mer

#Skönavärmland

Det finns säkert något du tycker är extra skönt med Värmland. Ta en bild, lägg upp den på Instagram och tagga #skönavärmland. Sedan är det bara att njuta.

Läs mer