Utbildning

Värmland har ett rikt utbildningsutbud och en god tillgång till högre utbildning och forskning. Foto: Region Värmland/Øyvind Lund.
Värmland har ett rikt utbildningsutbud och en god tillgång till högre utbildning och forskning. Foto: Region Värmland/Øyvind Lund.

Utbildning

Värmland har ett rikt utbildningsutbud och en god tillgång till högre utbildning och forskning vid Karlstads universitet samt utbildningar vid våra två mindre högskolor Bergskolan och Gammelkroppa. Inom flertal områden erbjuds utbildningar via distans där man kan välja att studera hemma eller vid något av regionens lärcentra. 

Vi har spetskompetens inom flera tillväxtområden såsom tjänsteforskning, bestrykning av papper, materialvetenskap, datasäkerhet, datakommunikation och programvaruutveckling. Vårt universitet i Karlstad erbjuder möjligheter att avlägga doktorsexamen inom 23 olika ämnesmiljöer. 

Värmland har positionerat sig i landet när det gäller yrkeshögskolor och det finns många olika utbildningar att välja emellan. Det goda samarbetet mellan skola och arbetsliv resulterar i att det årligen startar upp nya utbildningar utifrån näringslivet behov.

Den gymnasiala utbildningen erbjuder förutom de 18 nationella programmen även en spetsutbildning inom naturvetenskap samt International Baccalaureate (IB).

Flertalet utbildningsanordnare i regionen har valt att satsa på ett av arbetslivet framtaget collegekoncept för att ytterligare kvalitetssäkra gymnasiala och eftergymnasiala utbildningar inom teknik-, vård- och omsorg- och servicebranschen. Arbetsgivarna har en mycket viktig roll i collegekoncepten. De är aktiva i såväl utformning som den löpande verksamhetens genomförande genom att bland annat tillhandahålla arbetsplatsförlagd utbildning.

Jobbmöjligheter

Ett nytt intressant jobb är en god anledning att flytta till Värmland. Det behövs många fler värmlänningar inom flera av länets branscher..

Personlig rådgivning

Vi vill ge dig värdefull information om hur det är att leva och bo i Värmland. Här hittar du länkar och annan nyttig information. Läs mer

#Skönavärmland

Det finns säkert något du tycker är extra skönt med Värmland. Ta en bild, lägg upp den på Instagram och tagga #skönavärmland. Sedan är det bara att njuta.

Läs mer

Värmlands
att-göra-lista

Värmlands att-göra-lista är ett av verktygen för att genomföra det vi gemensamt har kommit överens om i Värmlandsstrategin.

Läs mer