Om Värmland

Värmland vilar på vatten. Här finns 10 512 sjöar bland annat Vänern i söder som är Västeuropas största insjö. Foto: Frida Edlund.
Värmland vilar på vatten. Här finns 10 512 sjöar bland annat Vänern i söder som är Västeuropas största insjö. Foto: Frida Edlund.

Om Värmland

I Värmlands län bor drygt 273 000 personer på en yta av 17 586 kvadratkilometer. Här finns 16 kommuner. Till ytan är Torsby störst och Hammarö minst. Befolkningsmässigt är dock residensstaden Karlstad störst med cirka 85 000 invånare och Munkfors minst med cirka 3 700 invånare.

Värmland gränsar till Norge och från riksgränsen är det bara 100 km till Oslo. Från länsgränsen i öster är det 250 km till Stockholm.

Värmland vilar på vatten. Här finns 10 512 sjöar bland annat Vänern i söder som är Västeuropas största insjö. Andra stora och viktiga sjöar är Fryken, Glafsfjorden och Värmeln. Klarälven är en livsnerv som sträcker sig nära 300 km från norr till söder där den mynnar ut i Vänern.

Granberget vid Höljes är Värmlands högsta berg 701 m ö h. En välbesökt och spännande utkiksplats är också Tossebergsklätten mellan Sunne och Torsby, 342 m ö h.

Landskapssymboler

Blomma – Skogsstjärna
Djur – varg
Fisk – Nors
Fågel – Smålom
Sten – Kyanitkvartsit
Svamp – Sotvaxskivling
Insekt – Brun gräsfjäril
Mossa – Kuddäpplemossa
Äpple – Stenbock
Grundämne – Mangan
Stjärnbild – Stora hunden
Stjärna – Sirius

Landskapsvapen

Värmland representerades i processionen vid Gustav Vasas begravning 1560 av en svart järv i silverfält. Järven förväxlades dock ofta med Medelpads bäver, och på initiativ av Erik XIV ändrades vapenbilden år 1567 till en örn. Från slutet av 1600-talet framställdes örnen svart, och senare blev fältet ofta framställt i guld. Vid fastställandet 1936 åtefick örnen sin ursprungliga blå färg och fältet blev silver.

Jobbmöjligheter

Ett nytt intressant jobb är en god anledning att flytta till Värmland. Det behövs många fler värmlänningar inom flera av länets branscher..

Personlig rådgivning

Vi vill ge dig värdefull information om hur det är att leva och bo i Värmland. Här hittar du länkar och annan nyttig information. Läs mer

#Skönavärmland

Det finns säkert något du tycker är extra skönt med Värmland. Ta en bild, lägg upp den på Instagram och tagga #skönavärmland. Sedan är det bara att njuta.

Läs mer

Värmlands
att-göra-lista

Värmlands att-göra-lista är ett av verktygen för att genomföra det vi gemensamt har kommit överens om i Värmlandsstrategin.

Läs mer